Verschrikkelijke dingen hadden en hebben nog steeds hun tijd

Hier in Europa leven wij nog tamelijk veilig, denken wij. Tot voor 2022 was het al een tijdje geleden dat wij nog een oorlog tussen twee naties binnen Europa hadden gehad. Enkele jaren geleden was er wel strijd tussen de verschillende regio’s die deel uit maakten van Joegoslavië. Daar traden ook bepaalde soldaten als dieren op.

Met de val van het communisme tussen 1989 en 1992 in Joegoslavië, viel het land de facto (en ook de jure) uiteen. Het uiteenvallen van het land ging in de periode van 1992-1999 gepaard met een serie van bloedige (burger)oorlogen. In de loop van het daaropvolgende decennium ontstonden zeven nieuwe landen, waarvan Kosovo anno 2022 nog geen universele erkenning geniet.

Velen hadden nooit gedacht dat mensen nog zoiets afgrijselijks konden doen als de Duitse soldaten voor en in Wereldoorlog II hadden gedaan. Wat daar in dat decennium van vorige eeuw was gebeurd was bij momenten zelfs onbegrijpelijk gruwelijk. Wie had er ooit kunnen aan denken dat mensen zoiets afgrijselijks konden doen aan hun medemens?

Joodse kinderen worden verzameld voor deportatie

Na de oorlog, in de vroegere gebieden van Joegoslavië was het duidelijk dat er meer dan genoeg reden is om de Holocaust te blijven herinneren en te blijven oproepen als teken van waakzaamheid dat dit nooit meer zou mogen of kunnen gebeuren.

Voor het eerst in de Poolse geschiedenis van de herdenkingscampagnes van de Oproer in het Warschause getto delen vandaag 19 april 2023, vrijwilligers papieren narcissen uit in de straten van zes Poolse steden: Warschau, Łódź, Krakau, Białystok, Lublin en Wrocław. Dit jaar zijn die vrijwillers van plan om specifiek 450.000 papieren narcissen uit te delen. Dit getal symboliseert het aantal Joden dat gevangen zat in het getto van Warschau op het hoogtepunt van de overbevolking, in het voorjaar van 1941.

Joden worden gearresteerd tijdens de opstand in het getto van Warschau, Polen, tegen de Duitse bezetters. De opstand vond plaats van 19 april 1943 tot 16 mei 1943, toen ze bloedig werd neergeslagen door Duitse militairen onder leiding van SS-Gruppenführer Jürgen Stroop. Een prelude tot de opstand vond plaats op 18 januari 1943 toen de getto-bewoners gewapende aanvallen uitvoerden tegen de Duitsers.

De situatie van de burgerbevolking die tijdens de Opstand in het getto van Warschau gevangen zat, is een van de belangrijkste onderwerpen die we aan de orde willen stellen in het programma bij de herdenking van de 80ste verjaardag van het uitbreken van de Opstand in het getto van Warschau. De campagne wordt opgedragen aan de burgers – ongeveer 50.000 vrouwen, mannen en kinderen die tijdens de opstand in schuilkelders op zolders of in ondergrondse bunkers verborgen zaten, en na de val in het puin. Ze bleven wekenlang onbereikbaar voor de Duitse soldaten en hun verzet was even belangrijk als de gewapende strijd van de strijders.

Vanaf 8 uur in de ochtend nemen verschillende activiteiten plaats, waar ook verscheidene vertegenwoordigers van de Europese lidstaten aanwezig zullen  zijn.

 

 


One thought on “Verschrikkelijke dingen hadden en hebben nog steeds hun tijd

Leave a comment